Multinationals en winstbelasting

Een adviescommissie laat zien hoe belastingontwijking door multinationals kan worden aangepakt met behulp van afspraken met andere landen en door aftrekposten te beperken. (Trouw, 16 april)
De maatregelen zouden alleen in Nederland al zo’n 600 miljoen extra opleveren. De Nederlandse regering lijkt vooral angstig dat Europa geld kost maar hier wordt duidelijk dat samenwerking ook geld oplevert.

Gezondheid

Amerika – of eigenlijk Trump – stopt zijn bijdrage aan de WHO terwijl we deze organisatie harder nodig hebben dan ooit. Europese samenwerking is dus extra noodzakelijk. We moeten er samen voor zorgdragen dat de WHO kan blijven functioneren en daar de middelen voor krijgt.
Verder is het van belang dat de maatregelen die de lockdown verminderen in overleg worden genomen. Al is het maar om ongewenst verkeer van burgers bij de grenzen te voorkomen.
Het mag duidelijk zijn hoe belangrijk het nu is dat Europa door nieuwe samenwerking meer zelfvoorzienend wordt op het gebied van gezondheidszorg. En dat er gezamenlijk beleid komt hoe om te gaan met een volgende crisis.

Vluchtelingen

Het huidige beleid van Nederland getuigt van een schaamteloos gebrek aan beschaving. Maar ook vanuit eigenbelang is dit beleid meer dan ongewenst. Als wij het virus onder controle hebben dan dreigt een nieuwe golf van besmettingen vanuit de kampen op ons af te komen. Het gebrek aan perspectief van vluchtelingen zorgt ervoor dat er blijvend druk wordt uitgeoefend op de grenzen van de landen in Zuid-Europa die het meest te lijden hebben onder de crisis, zowel wat betreft gezondheid als wat betreft de economische gevolgen.

Defensie

Defensie op Europees niveau is nog ver weg. Maar zouden we het kunnen hebben over onze wapenindustrie? Stel dat we wapens alleen binnen Europa kopen en verkopen. En dat we alleen defensieve wapensystemen ontwikkelen. Het zou ons ook kunnen behoeden voor een bijdrage aan conflicten waar we niets te zoeken hebben en geen oplossing kunnen bieden maar alleen meer chaos creëren.

Economisch herstel

Marshall begreep na WOII dat het in ieders belang was als de economie weer op gang zou komen. Op wikipedia staat hierover: “Voor veel mensen maakte deze hulp het verschil tussen leven en dood. Uiteindelijk bedroeg de Marshallhulp een totaalwaarde van 12,4 miljard dollar vanuit de Verenigde Staten, wat neerkomt op ongeveer 148 miljard dollar in 2020.”
Onze huidige regering lijkt nog steeds niet echt te begrijpen dat samenwerking en solidariteit nu meer dan ooit geboden is.

Ik hoop dat Nederland/ de Nederlandse regering door deze crisis wijzer wordt en lessen leert van waar het nu mis gaat.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.