Ook mensen met Down willen een echte baan – Trouw van maandag 29 maart.
Het verhaal van Joep wordt verteld. Joep heeft Down en zijn ouders vonden werk voor hem. Als vrijwilliger werkt hij aan het einde van de dag een paar uur op de markt bij een biologisch groenteboer. Hij blijkt organisatorisch inzicht te hebben en iedereen is blij met deze mogelijkheid: Joep zelf, zijn ouders, de groenteboer….

Trouw schrijft er niet over maar ik verwacht dat het UWV er niet blij mee is en als het tegen zit zelfs dwars gaat liggen. Vrijwilligerswerk mag voor uitkeringsgerechtigden alleen bij een organisatie met een ANBI-status. De wetgever wil hiermee voorkomen dat reguliere banen vervangen worden door vrijwilligerswerk. Een terecht motief maar niet voor mensen als Joep.

Maar ook niet voor mensen die willen re-integreren en niet meer dan 2 uurtjes in de week kunnen werken. Of misschien ietsje meer.
Peer! bood vrijwilligers die in het kader van werkloosheid of re-integratie weer werkten aan hun terugkeer naar een werkplek. Maatwerk was de rode draad: kun je niet meer dan 1 uur per week werken; je bent welkom. Als tegenprestatie kregen ze coaching naar hun terugkeer. Én Peer! biedt een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden en zo je kansen op werk weer te vergroten. De afgelopen jaren zijn er zo heel wat mensen uitgestroomd naar een betaalde baan.
Er is geen sprake van verdringing. Werknemers in loondienst nemen, zit er gezien de omzet niet in. In die zin is Peer! semi-commercieel.

Sommige consulenten bij het UWV moedigden dit vrijwilligerswerk aan. Andere medewerkers van het UWV zijn meer van de regeltjes. Dit laatste heeft er nu toe geleid dat er geen vrijwilligers meer zijn met een uitkering die terug willen naar de arbeidsmarkt. In het laatste contact werd over de coaching zelfs gezegd dat er dus sprake is van loon in natura en dat dit opgegeven zou moeten worden. Ik vraag me af of de regelgeving rondom vrijwilligerswerk ook voor mensen als Joep geldt.
Het is te hopen dat de mensen die regels boven mensen stellen, het artikel niet gelezen hebben.

Mirjam Gaasterland, gastblogger

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized with PageSpeed Ninja