Dit blog is op 20 december 2018 geplaatst op Saminc.nl

Zo aan het einde van het jaar rond ik de laatste dingen af en bereid ik me voor op een stilteperiode. Het is een tijd waarin ik met familie samen ben en geniet van even niets. Naar binnen keren, letterlijk het binnen gezellig maken, maar ook figuurlijk. Hoe is het het afgelopen jaar gegaan? En vanuit welke drijfveren heb ik dingen gedaan? En past dit bij het hogere doel dat ik voor ogen heb? En vanuit welke waarden leef ik?

Waarden

Als ik eerlijk ben en kijk naar de waarden die echt belangrijk voor mij zijn, zijn dat waarden als liefde, compassie, samen en het bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is: eenheid. Het is altijd fijn om een betaalde opdracht binnen te halen en te weten dat de komende maanden de financiën weer in orde zijn. Maar in essentie gaat het daar niet om.

Balans

Als verandermanager bij open systemen ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de beweging van de Stichting Scale of Significance, dat partner is van Saminc. Beide partijen hebben elkaar gevonden en dat is niet zo vreemd: bij beide partijen staan de balans tussen de dieper liggende individuele waarden en het collectieve doel centraal. Zonder een balans tussen de drijfveren en kwaliteiten van een team en de visie en missie van een organisatie, bereik je geen samensturing. Maar hoe mooi zou het zijn als je de voortgang hierin kunt meten en monitoren! De Stichting Scale of Significance ontwikkelt zo’n instrument, zodat organisaties naast hun financiële huishoudboekje ook hun interne waarden en gerealiseerde betekenis kunnen bewaken.

Diepgaand en complex

Omdat ik werk vanuit het bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is, voel ik sterk de noodzaak om de zorg voor natuur, de samenleving en persoonlijke integriteit in te bedden in de manier waarop gewerkt wordt in organisaties. Daarom vind ik het super om met Scale of Significance en Saminc samen te werken en organisaties die dit ook willen, op weg te helpen om ook meer balans te vinden tussen de dieper liggende waarden en de werkelijke betekenis van de organisatie. Dit is een diepgaand en complex proces, dat niet in één dag kan gebeuren.

Practice what you preach

In de huidige marketingtheorie wordt men zich er steeds meer van bewust dat organisaties er niet mee weg komen door te communiceren dat ze duurzaam zijn of werken aan een betere wereld. Het moet ook echt in de processen en activiteiten van de organisatie merkbaar zijn en vooral de mensen in de organisatie moeten leven en werken vanuit deze waarden. Dit kan alleen als de organisatie van binnen ook echt is wat het naar buiten communiceert. En daarvoor moet je dus ook je heel bewust zijn van de “binnenwereld”: waar sta je voor als organisatie? Met samensturing kan dit proces worden gefaciliteerd én gemonitord worden met de Scale of Significance.

Innerlijk weten

Ik faciliteer vooral de dialoog in de organisatie waar het gaat over de gewenste betekenis van de organisatie en hoe medewerkers hieraan bij kunnen dragen. Ik ga graag het gesprek aan over wat het innerlijk weten is van de organisatie en bij iedere individuele medewerker. Want diep van binnen weten we wel waar het over gaat. En als het innerlijk weten in de bovenstroom komt en in lijn wordt gebracht met het doel en de gewenste betekenis van de organisatie, dan kun je samen werken aan het mee veranderen van het handelen van de mensen en de systemen en processen van de organisatie. Deze zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

2019

De komende stilteperiode is voor mij ook een moment om vooruit te kijken. Ik zal naast mijn financiële huishoudboekje ook mijn innerlijk weten en de waarden die daaruit voortvloeien in de gaten houden in 2019. Monitoren of er een balans is tussen deze waarden en de betekenis die ik aan de wereld wil toevoegen.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.