Mooi om de verschillende bijdragen te lezen in de LinkedIngroep “Nederland na corona”*. Over de overgang van welvaart naar welzijn. Over een overheid die keuzes maakt die echt duurzaam zijn, ook op langere termijn. @PeterHenkemans die praktische uitwerkingen en ideeën deelt. Over vliegen, auto rijden, duurzaam bouwen met hout. Ik ben benieuwd wat er nog aan ideeën volgt over deze transitie naar een ander Nederland.

Waarden

Onderliggend zijn de waarden die ertoe doen. Zelf hoop ik op een Nederland dat socialer, eerlijker en eenvoudiger is.

Socialer spreekt redelijk voor zich. In deze tijd van corona merken we dat op allerlei gebieden sociale initiatieven ontstaan. We kunnen het dus nog! Hoe anders is dat in (een deel van) Amerika waar de wapenverkopen zijn verdubbeld tot verviervoudigd omdat de ander een potentiële bedreiging wordt.

Eerlijker spreekt ook voor zich. Hoe mooi zou het zijn als er een jubeljaar zou worden ingesteld. In bijbelse termen wordt in het jubeljaar alle land teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Mooier zou nog zijn als alle land aan de gemeenschap vervalt. Geen particulier eigendom maar eigendom van de gemeenschap. En zou er ook niet iets kunnen met schulden eenmalig vereffenen. Ook tussen landen om te beginnen in de EU? Maar ook wereldwijd? Wat zou dat betekenen voor de economie van arme landen en voor migratie?

Eenvoudiger in twee opzichten. 1. Meer waardering voor leven in eenvoud, in het besef dat je geluk niet afhangt van materie en financiële rijkdom. En dat besef je maar al te goed als je gezondheid op het spel staat. En 2. Eenvoudiger zodat iedereen mee kan komen. De complexiteit van de huidige maatschappij maakt dat steeds minder mensen zelfredzaam zijn en buitenspel komen te staan. En dat in een tijd waarin er meer gevraagd wordt van zelfredzaamheid.

*Wil je jouw inspiratie delen over Nederland na corona, meld je aan voor de linkedIn groep met deze naam.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.