Grote zorgen, kunnen we nog wel vrijwilligers inzetten bij Peer!

Grote zorgen, kunnen we nog wel vrijwilligers inzetten bij Peer!

Al zolang Peer! bestaat hebben we gewerkt met vrijwilligers. Vaak in de rol van gastpeer maar ook voor bijvoorbeeld technische klussen. En plotseling is er nu een mededeling vanuit een uitkeringsinstantie. Vrijwilligers met een WW, WIA of Wajong uitkering mogen niet als vrijwilligers aan de slag bij Peer!

Pats boem, een donderslag bij heldere hemel. Een mededeling die vooral voor de vrijwilligers zelf zeer teleurstellend is. Durf je het na een tijd thuiszitten weer aan om onder de mensen te komen om een uurtje per week werk te verrichten mag dat nu niet meer omdat hiermee betaald werk kan worden verdrongen.

Of verricht je als gastpeer een ochtend in de week receptiewerk en andere ondersteunende taken te verrichten dan mag ook dat niet, punt!

Wat dit betekent voor de vrijwilligers vormt daarbij geen overweging, vrijwilligers mogen wel aan de slag bij maatschappelijke instellingen, kerken of verenigingen maar niet bij een “commercieel” bedrijf als Peer!

Wij blijven zoeken naar oplossingen

Wij zien hoe fijn het vrijwilligerswerk is voor de gastperen, om weer onder de mensen te zijn, zelfvertrouwen te herwinnen, bezig te zijn met de eigen mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en gewaardeerd worden. Natuurlijk zijn we niet doof voor de argumenten van de uitkeringsinstantie maar dat deze zich niet verder wenst te verplaatsen in wie wij als Peer! zijn of actief met ons willen nadenken over hoe we die vrijwilligers dan wel kunnen inzetten is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Op ons argument dat voor de door ons beschikbaar gestelde functies niet wordt betaald, nooit is betaald en nooit betaald zal worden kwam de reactie “Als IKEA stopt om al haar caissières te betalen kan ze daarna niet zeggen dat ze dus vrijwilligers voor dit werk mogen inzetten” gaf een inkijkje in de oplossingsbereidheid van de uitkeringsinstantie. Er wordt gewerkt op basis van de letter van de wet en niet naar de geest van de wet.

Wat is er misschien wel mogelijk?

We onderzoeken of het oprichten van Stichting Peer! een optie is. Doel van de stichting wordt het bieden van werkervaringsplaatsen en ondersteuning op weg naar betaald werk. Bij een Stichting mogen wel mensen met behoud van een uitkering werken en kunnen wij ze zo ook de weg naar betaald werk helpen vinden. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door gastperen te introduceren in het Peer! netwerk, door loopbaan ondersteuning in de vorm van coaching (Mirjam Gaasterland heeft zich al beschikbaar gesteld) en we laten gastperen simpelweg wennen aan terugkeren naar werken buiten de deur. Iedere vrijwilliger mag in zijn eigen tempo en zijn eigen hoeveelheid beschikbaar te stellen tijd aan de slag. Stichting Peer! biedt geen betaald werk maar wel een mooi startpunt daarnaartoe.

Naast deze optie bekijken we ook of samenwerking met bestaande vrijwilligersorganisaties haalbaar is.

Enkele coaches die regelmatig bij Peer! aan het werk zijn hebben aangeboden vrijwilligers te willen begeleiden en bij Peer! te willen aanbieden als ondersteuning bij re-integratie. Een hartverwarmend voorstel dat we ook zeker gaan verkennen. Wij vinden dat echt een gemiste kans.

We willen een beroep doen op de Peer! community.

Wij zouden het fijn vinden als jullie willen bijdragen met advies, (juridische) hulp of tips om het werken met vrijwilligers weer mogelijk te maken. We stellen dat uit naam van toekomstige vrijwilligers zeer op prijs. Voor het eventueel opzetten van de Stichting kunnen we ook een financiële steun gebruiken. Het oprichten van een Stichting kost ongeveer € 350. De eerste participanten hebben zich al aangediend nog voordat deze blog klaar was. Dat vinden we echt super!

Jullie advies, opmerkingen of vragen kunnen naar boekingen@peer033.nl. Laten we met elkaar de kracht laten zien van de Peer! community en ervoor zorgen dat vrijwilligers weer een plek krijgen bij Peer! We houden jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized with PageSpeed Ninja