
In het kader van het jong/oud experiment is als eerste gekozen voor deze vraag: Wat is er nodig om lokale ambachten/winkels duurzaam (economisch, sociaal, milieu) te maken in Amersfoort? We zien dat opvolging van lokale familiebedrijven een probleem is. Het is de vraag of er voldoende aansluiting is tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Oplossing tegen eenzaamheid
Daarnaast verdwijnen er winkelcentra/supermarkten uit de wijken met als gevolg dat transport/vervoer toeneemt (parkeermogelijkheden) en sociale cohesie afneemt. De ‘buurtsuper’ en zorg/buurtcentra bevorderen sociale contacten en zouden een oplossing kunnen bieden tegen eenzaamheid onder alle leeftijdscategorieën.
Ambachten verdwijnen
Ambachten dreigen te verdwijnen (fietsenmakers, bakkers, groenteboer, slager etc) en worden veelal vervangen door grote landelijke ketens. Met als gevolg dat diversiteit, deskundigheid en aantrekkelijkheid afneemt. Leegstand werkt vaak een onveilig gevoel in de hand.
Stakeholders gezocht!
Als jij contacten hebt bij een van deze stakeholders, die mee zouden willen doen aan dit experiment, geef dat dan door aan arnold.beekes@gmail.com
Stakeholders:
- Ketens
- Zelfstandigen
- Buurtbewoners
- Gemeente
- Planologie
- Transport
- Toeleveranciers
- Onderwijs
- Openbaar vervoer
- Brancheorganisaties
- Buurtverenigingen
- Zorgvoorzieningen
Ik ben een buurtbewoner van de Amersfoortse binnenstad.. Ik zie om mij heen steeds meer grote kantoorgebouwen dag en nacht leeg staan. Wel brand er dag en nacht veel vuldig verlichting in deze gebouwen. Ik hoef mijn lampen thuis niet eens aan te doen, om iets te kunnen zien. Kunnen deze gebouwen niet dienen, om mensen dichter tot elkaar te laten komen? Mooie bijeenkomst organiseren, een nieuwe bestemming, woningen..combinatie wonen met verschillende groepen of complete brede school woning/ centra..leven. Wonen en werken?..het is maar een idee..in een van die mooie woon initiatieven woon ik zelf…tegenover deze importante leegstaande gebouwen.