
In december was er de nodige beroering over het bewogen pleidooi van Jan Terlouw. In dit pleidooi geeft hij aan dat we geen vertrouwen meer hebben in elkaar en niet meer in de samenleving en de politiek. Vroeger hadden mensen tenminste nog een touwtje uit de deur. De samenleving is nu verhard en het vertrouwen in de politiek is weg. Dat blijkt uit de Brexit en dat Trump gekozen is als president van Amerika.
Touwtje uit de deur
Het gaf ons allen te denken: Is er inderdaad geen vertrouwen meer in de samenleving? Hoe zit het met mijn vertrouwen? Er zijn tegenbewegingen op gang gekomen die beweren dat er nog wel degelijk vertrouwen is: er is zelfs een twitteraccount @touwtjeuitdedeur. Vertrouwen is sterk gekoppeld aan veiligheid, een basisbehoefte naast eten en drinken. Vertrouwen is een randvoorwaarde om jezelf te kunnen ontplooien als mens, maar ook als ondernemer.
Vertrouwen bij Peer!
Ik ging eens bij mezelf te rade: ik herken dit helemaal niet. Ik hoor er wel mensen over en ik zie ook wel mensen die minder vertrouwen hebben in hun medemens en in de politiek, maar niet in mijn directe omgeving. Misschien omdat we bij Peer! experimenteren met vertrouwen. Want als je flexplekken verhuurt voor sociaal kapitaal en gelooft dat dat weer bij je terug komt op de een of andere manier, dan kun je wel zeggen dat er vertrouwen is. Ook dat je geen vastomlijnde functieprofielen hebt, maar dat medewerkers zelf aangeven wat ze graag willen doen en dat gaan ze dan ook doen. Het vertrouwen dat het dan geen chaos wordt, maar dat toch al het werk wordt gedaan.
Basis
Vertrouwen is de basis van waaruit je werkt en van waaruit dingen ontstaan. Met vertrouwen kun je ook de waarde van je bedrijf vergroten. Het zorgt ervoor dat je peers (mensen waarmee je samenwerkt, klanten, leveranciers en eventuele medewerkers) zich ontwikkelen tot hun volle potentieel en vanuit een intrinsieke motivatie met je willen werken. Ze voelen zich eigenaar van wat ze moeten doen en voelen zich verbonden met jouw bedrijf.
Verantwoordelijk
Zo stond één van de peers op een markt en verkocht producten. Zij kon een product verkopen, maar de klant had geen geld bij zich. Ze kon erop staan dat deze eerst geld kon halen, maar ze heeft haar rekeningnummer gegeven en het product ook. Ze gaf aan dat ze een jaar eerder niet het vertrouwen had gehad om dit te doen, maar nu, na een jaar bij Peer!, wel. En je ziet dat als je vertrouwen geeft, dat dat ook wat met mensen doet: zij gaan zich verantwoordelijk voelen. Dat bleek: de klant had dezelfde dag het geld nog overgemaakt.
Experiment
Met Peer! Playground starten we een experiment. Wil je mee experimenteren wat vertrouwen voor rol speelt in hoe je onderneemt? Kom dan op (een) dinsdag naar Peer! en we gaan in een klein groepje in gesprek over hoe vertrouwen meespeelt in jouw ondernemerschap. De eerste Reflecteren met peren is op 31 januari 2017. Uiteraard is er ook ruimte om andere gebieden te verkennen, waar ook sprake is van vertrouwen: inkomen genereren, politiek, je medemens en/of de samenleving in het algemeen. Zij hangen namelijk allemaal met elkaar samen. Meld je aan via de agenda op deze website.
Bekijk hier het interview met Sandra Barth over deze sessies: